„VATRENO OKO“- laboratorija EuroCons Group u borbi protiv COVID-19

20.04.2020 Aktuelnosti

U rekordnom roku, za manje od dve nedelje, EuroCons Group je završio projektovanje i izgradnju CLEAN ROOM-a za najmoderniju Laboratoriju (BSL-2) za COVID19 na Balkanu, u sklopu Kliničkog centra Srbije koja nosi naziv „Vatreno oko“. Zajedno sa partnerskom kompanijom Termovent Komerc, uspeli smo napraviti laboratoriju koja će značajno ubrzati testiranje uzoraka na COVID-19, i time pomoći u suzbijanju epidemije.

Vlada Republike Srbije angažovala je EuroCons Group kao lokalnu kompaniju sa najviše referenci u projektima CLEAN ROOM, čime je naša kompanija bila uključena u projekat od velikog značaja za državu i stanovništvo u vreme pandemije.

Kapacitet laboratorije je 2.000 uzoraka na dan što je jednako kapacitetu svih ostalih laboratorija u Srbiji u kojima se trenutno vrši testiranje uzoraka na korona virus, čime će se značajno ubrzati dijagnostfikovanje novog korona virusa. Ova Laboratorija je identična Laboratoriji u Vuhanu, sa kojom je Kina uspela da pobedi ovu zarazu.

Projekat je počeo 25. marta i postojao je rok od samo dve nedelje da se izvrši dizajn, isporuka i instalacija čiste sobe klase ISO8, laboratorijskog tipa BSL-2 za testiranje Corona virusa. Ukupna površina laboratorije je preko 700m2, a samo čiste sobe koje je Eurocons Group ugradila je oko 300m2 sa 12 odvojenih soba. Projekat je završen u zadatom roku, a radno vreme je bilo 24/7 tokom dve nedelje, dok se u normalnim uslovma ovaj posao ugovara za period ne manji od 6 meseci. Kompletne čiste sobe su bile završene 08. aprila 2020. godine.

Nakon instalacije naša akreditovana laboratorija Lab Prova bila je uključena u balansiranje HVAC sistema, kao i IQ/OQ protokola za čiste sobe i HVAC. Paralelno, tim Eurocons Group dovršio je validaciju protokola za čišćenje i dezinfekciju, čime su stvoreni svi preduslovi za početak rada laboratorije.

Laboratoriju je zvanično posetio i Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar. 20. aprila, na otvaranju laboratorije „Vatreno oko“, premijerka Ana Brnabić je izjavila da će Srbija nakon borbe protiv korona virusa, imati najbolju i najsavremeniju laboratoriju u ovom delu Evrope.

Velika zahvalnost Republici Kini, koja je donirala opremu za laboratoriju „Vatreno oko“, i pomogla u obučavanju zdravstvenih radnika.

Za EuroCons Group, ovo je bio izuzetan uspeh i velika čast je što nam je poveren projekat od nacionalnog značaja.

EuroCons Group koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više o kolačićima mozete pročitati na stranici Politika kolačića.