Regulacija vlage u vazduhu

Munters je globalni lider kad je reč o proizvodima za kontrolu vlage vazduha. U ponudi su inovativna, tehnološki napredna i energetski efikasna rešenja za klijente u industriji kojima je neophodna kontrola parametara temperature i relativne vlage.

SAZNAJ VIŠE

Pružamo kompletnu tehničku podršku za dizajn sistema za regulaciju vlage i termperature u skladu sa potrebama klijenata.

Energetska efikasnost

Glavni akcenat se stavlja na energetsku efikasnost uređaja sistema, kako bi se omogućili traženi parametri sa što manje uloženog energenta i energije. Sistemi ventilacije i klimatizacije često predstavljaju veliki udeo u potrošnji energije određenog objekta, postrojenja, fabrike. Upotrebom Munters sistema za kontrolu temperature i relativne vlage, vodi se računa da se pored postizanja parametara unutar objekta potrošnja energija svede na minimum, što doprinosi manjem uticaju na životnu sredinu.

EuroCons Group je ekskluzivni zastupnik švedske kompanije Munters za Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Rumuniju, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu.

EuroCons Group poseduje i specijalizovan servisni tim za Munters koji je tu da osigura da se kritični procesi naših klijenata odvijaju glatko, obezbeđujući bolji kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru uz doslednu i tačnu kontrolu vlage i temperature.

Ovlašćeno servisiranje

OBLASTI PRIMENE MUNTERS UREĐAJA

Prehrambena industrija

Hladnjače

Farmaceutska industrija

Skladišta za proizvode

Čiste i suve sobe

Prevencija korozije

Proizvodnja litjumskih baterija

Biblioteke i arhive

Automobilska industrija

Transport praškastih materija

Primeri iz prakse

Primena u farmaceutskoj industriji, Qualicaps, Rumunija
Preuzmi dokument
Primena u prehrambenoj industriji, Select Food, Hrvatska
Preuzmi dokument
Primena u arhivama i muzejima, Manastir Miholjska prevlaka, Crna Gora
Preuzmi dokument

AIR TECH

TEHNOLOGIJE KONTROLE TEMPERATURE I RELATIVNE VLAGE VAZDUHA

Zimski period je karakterističan po izuzetno niskoj apsolutnoj vlazi, ali visokoj relativnoj vlazi. Letnji period predstavlja doba godine kada je visoka apsolutna vlaga, dok je relativna vlaga niža.

Uslove komforne klimatizacije za boravak i rad čoveka moguće je postići sa standardnim HVAC sistemima, kod kojih zahtevani parametri relativne vlage nisu striktni, i kreću se od 40% do 60%, čak se i 35% do 65% smatra optimalnim. Najčešći princip regulacije vlage kod HVAC sistema je pothlađivanje vazduha kako bi se osušio, a potom dogrevanje istog sa ciljem postizanja željene temperature u prostoru. Ovakav princip sušenja ima svoje ograničenje kada se radi o postizanju niskih parametara relativne vlage.

Slučajevi koji se ne odnose na komfornu klimatizaciju i koji zahtevaju rigoroznije parametre temperature, i vlage od 35% do 0.1%, zahtevaju upotrebu adsorpcionog sušača vazduha sa rotorom, ili kompletnog sistema za regulaciju temperature i vlage koji poseduju adsorpcioni rotor i neophodne izmenjivače toplote za regulaciju temperature. Munters nudi širok dijapazon adsorpcionih sušača, kao i potpuno modularnih sistema koji se kreiraju prema potrebi.PRINCIP RADA ROTORA

Princip rada adsorpcionog sušača je jednostavan i identičan je za najmanju i za najveću jedinicu od 100m3 do 120 000m3.

Princip rada je jednostavan i energetski efikasan. Rotor uređaj koji se obrće sporo 8 minuta je napravljen od gusto nabijenih vlakana celuloze, čija je površina impregrirana silika gelom. Prilikom rada uređaja postoje 2 struje vazduha. Procesni tj. onaj koji sušimo, i reaktivacioni, onaj čija je uloga da vlagu nakupljenu na rotoru pokupi i izbaci u spoljnu sredinu.

Procesni vazduh struji preko rotora, na kome se nakupljaju sitni mikromolekuli vlage, i rotor napušta kao suv vazduh.

Sa druge strane, reaktivacioni vazduh se prvo grejačem (električna para, gas) nagreje na visoku temperaturu ~130 °C, i tako vreo struji sekcije rotora i vlagu koju je rotor pokupio preuzima na sebe. Topao i nakupljen vlagom izbacuje se u spoljašnju sredinu.

Rotor je podeljen u 2 sekcije: procesna i reaktivaciona. Odnos povrsine je ¾ procesna sekcija i ¼ reakitivaciona sekcija.

MUNTERS PROIZVODI

Male jedinice

Munters nudi robusne i kvalitetne isušivače za komercijalnu i industrijsku upotrebu.

PROGRAM OVLAŽIVANJA VAZDUHA

U ponudi za ovlaživanje nudimo sledeća
Munters rešenja:

Ostala rešenja

Imate pitanja za nas?

Kako vam možemo pomoći?

    EuroCons Group koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više o kolačićima mozete pročitati na stranici Politika kolačića.